Beste scheidsrechters en voetbal(l/st)ers van VV Bab,

Achter de schermen zijn we altijd druk bezig met voorbereidingen om ieder seizoen en alle wedstrijden weer in goede banen te leiden.

Hieronder een update:

Opleiding

Lijkt het je leuk om voetbalwedstrijden in goede banen te leiden? Schrijf je dan in voor deze cursus! In de cursus van vier avonden van drie uur wordt je klaargestoomd om wedstrijden van junioren en senioren te fluiten.

Na de cursus biedt de scheidsrechterscommissie van VV Bergambacht een begeleidingstraject waar je wordt gekoppeld aan een ervaren scheidsrechter. Op deze wijze doe je meer ervaring op om wedstrijden in goede banen te leiden

Heb je ambitie om scheidsrechter te worden of ben je al scheidsrechter en lijkt het je leuk om deze opleiding te volgen? Meld je dan aan bij Dennis Hordijk (06-24774831) of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wil je scheidsrechter worden, maar zie je het niet zitten om hiervoor een opleiding van 4 avonden te volgen? Neem ook dan contact op, ook dit is zeker mogelijk.

Spelregels

Zoals gebruikelijk zijn ook dit seizoen de spelregels iets aangepast. Onze spelregel deskundige Ruben legt hieronder de belangrijkste spelregelwijziging "Regel 12 - Hands" uit:

Omdat de interpretatie van hands niet altijd consistent is geweest, door onjuiste toepassing van de Spelregel, heeft de spelregelcommissie bevestigd dat niet elke aanraking van de bal door een speler met de hand of arm een overtreding is.

Met het oog op het criterium van de hand/arm die het lichaam van de speler op onnatuurlijke wijze groter maakt, werd bevestigd dat scheidsrechters hun oordeel moeten blijven gebruiken om de positie van de hand of arm vast te stellen in relatie tot de beweging van de speler in die specifieke situatie.

Met het oog op deze toelichting is er sprake van strafbaar hands als een speler:

  • de bal opzettelijk raakt met zijn hand of arm, zoals door het bewegen van de hand of arm richting de bal;
  • de bal met hand of arm raakt wanneer dit het lichaam op onnatuurlijke wijze groter heeft gemaakt.

Een speler wordt beschouwd het lichaam op onnatuurlijke wijze groter te hebben gemaakt, als de positie van die hand of arm geen gevolg is van, of te verklaren door, de beweging van het lichaam van de speler in deze specifieke situatie. Door de hand of arm in een dergelijke positie te hebben, loopt de speler het risico dat de hand of arm geraakt wordt door de bal en dat dit bestraft wordt; of

  • scoort in het doel van de tegenstander
    • rechtstreeks vanaf de hand of arm, zelfs als dit onopzettelijk gebeurt; dit geldt ook voor de doelverdediger;
    • direct nadat de bal de hand of arm geraakt heeft, zelfs als dit onopzettelijk gebeurt. 

Onopzettelijk hands dat ertoe leidt dat een ploeggenoot scoort of dat er een scoringskans ontstaat, wordt niet langer als een overtreding beschouwd.

Tot slot wensen we jullie allen een sportief en succesvol seizoen toe!

Met vriendelijke groet,

Scheidsrechterscommissie (Ruben Verrips, René Twigt, Job Robbemont en Dennis Hordijk)