In de naam van Adri van Wijngaarden is vv Bergambacht op 1 december jongstleden een clubicoon ontvallen. Een overgroot deel van zijn leven was hij lid van vv Bergambacht en vervulde hij als stille kracht tal van functies voor deze vereniging. “Hij was het wandelende archief van vv Bergambacht,” zegt de huidige voorzitter René ter Braak. 

 

In zijn lidmaatschap van 70 jaar was Van Wijngaarden jaren lang een vaste speler van het eerste elftal en een bijzonder actief vrijwilliger. Zo was hij jeugdscheidsrechter en bij elkaar 35 jaar bestuurslid waarbij hij vooral bekend was om zijn rol als secretaris binnen het hoofdbestuur van de vereniging. Hij kende iedereen binnen en buiten de club, schreef alles op en bewaarde het allemaal.

 

Eén van de voorzitters waarmee hij werkte, is Kees van Driel. “Een ontzettend goed mens is heengegaan. Hij was een echte gentleman die goed was voor het bestuur. Waar je ook kwam, iedereen kende hem. Ik werd er stil van toen ik het nieuws van zijn overlijden hoorde,” zegt Van Driel.Nooit op de voorgrond
Ook Arie van Erk, voormalig burgemeester van Bergambacht, werkte als penningmeester nauw samen met Van Wijngaarden. Net als Van Driel benadrukt Van Erk dat Van Wijngaarden zich altijd in stilte wegcijferde voor de club en niet graag op de voorgrond trad. “Ik heb zeker 10 jaar als penningmeester met hem gewerkt, maar in andere commissies loopt dit op tot 25 jaar. Hij was echt de stille kracht van de club. Hij zette alles op papier waardoor hij overal op voorbereid was.”

Zelf altijd op de achtergrond acteren en de club op de eerste plek hebben staan, was dus de insteek van Adri. “Hij wilde het voor iedereen goed doen. Vooral in de tijd dat de club nog een zaterdag- en zondagafdeling had. Hij bleef altijd rustig en nam de tijd om met je te praten. Als hij bij een conflict de verschillende verhalen had gehoord, kwam hij met niet te benijden mening die altijd aansloot bij de visie van het bestuur,” zegt Van Driel. Van Erk vult hem aan: “hij had echt een hekel aan conflicten. Hij wilde altijd bemiddelen, wachtte even met zijn oordeel en aanschouwde alles van een afstandje. Dat was Adri ten voeten uit.”

Het vele vrijwilligerswerk van Van Wijngaarden bleef uiteraard niet onopgemerkt. In 2010 mocht van Erk hem als burgemeester van Bergambacht een koninklijke onderscheiding opspelden. In datzelfde jaar kwam ook de KNVB met een onderscheiding. Hij werd lid van verdienste van de voetbalbond en ontving een gouden speld.Twee legendarische goals tegen Lekkerkerk
Ook als voetballer zette Van Wijngaarden vv Bergambacht rondom de jaren 60 op de kaart. In de tijd dat de eerste klasse nog het hoogste amateurniveau van Nederland was, schoot hij het eerste elftal van de club richting de derde klasse. Het team was zelfs tweemaal dichtbij de tweede klasse. Piet Bezemer speelde in deze tijd met hem in het eerste van Bergambacht en blikt vol enthousiasme terug op deze volgens hem gouden generatie. “Ik heb ongelofelijk veel voetbalherinneringen met Adri. Op 16 juni 1963 haalden we de derde klasse door Lekkerkerk met 2-0 te verslaan. Adri scoorde twee keer en beide keren was ik de aangever. Normaal was hij middenvelder, maar nu stond hij in de spits. Er stonden zo'n duizend mensen te kijken.”

Bezemer praat ook vol lof over de periode op de club van Van Wijngaarden na zijn spelersjaren. “Ik ken Adri van haver tot gort. Hij was wat verlegen, zocht nooit de publiciteit op en was een harde werker. Een geweldenaar!”

De meeste leden en bekenden van vv Bergambacht zullen Van Wijngaarden herinneren als secretaris. De huidige voorzitter Ter Braak betitelde hem dus als 'wandelend archief' van de club omdat hij alles onthield of bewaarde. Voor de tijd dat iedereen naar de smartphone kon grijpen om de stand van zijn of haar voetbalteam te bekijken, zorgde hij ervoor dat alle statistieken in de kantine te bekijken waren. De soort van letterbak in een vitrine werd elke week door hem veranderd. “Het is bizar wat een tijd hij in de club heeft gestoken. Hij was goud waard,” zegt Van Erk.

Eerste steen nieuwe kleedkamers
Op 14 september 2013 onthulde Adri de eerste steen van de nieuwe kleedkamers bij de later verbouwde kantine. Deze gedenksteen is nu helemaal een extra zichtbaar eerbetoon op het pleintje bij de vroegere bestuurskamer, waar hij tot 2016 veel tijd heeft doorgebracht.Namens de vereniging was erelid Dieks Potuyt bij de uitvaart aanwezig. Hij heeft diep respect voor de vrijwillige activiteiten van Van Wijngaarden. “Ik heb hem 25 jaar meegemaakt. Er is niemand anders te vinden die zoals Adri is. Hij was nooit prominent aanwezig, stond niet graag in het middelpunt van de belangstelling, maar hij observeerde alles op zijn eigen rustige manier. Niets was hem te veel voor zijn geliefde club.”

Potuyt vervolgt: “Ik heb persoonlijk veel mooie herinneringen aan hem, die ik graag koester bij deze fijne man. Hij heeft in navolging van zijn vader Adriaan, die toen exact dezelfde onderscheidingen van de vereniging en KNVB heeft gekregen, de familienaam Van Wijngaarden een heel goed vervolg gegeven. Op zijn overlijdenskaart stond de zwaluw uit het logo van vv Bergambacht. Dat geeft aan dat de club diep in zijn hart zat.”

Adri van Wijngaarden is 80 jaar geworden.

Tekst: Sander Verrips