Allebei kunnen ze behoorlijk voetballen en zijn ze jaarlijks terug te vinden in de hoogste jeugdteams: Save Ziani (17) en Menno Heij (16). Sinds vorig jaar proberen zij ook pupillen zo goed mogelijk te laten presteren door twee keer in de week trainen te geven. Dit seizoen staan zij voor de groep bij de JO10-2 en de JO13-2.

Allebei zijn ze op dezelfde manier als trainer begonnen. Voor school moet je een maatschappelijke stage doen en dan kun je altijd terecht bij je eigen voetbalclub. Maar als een verplichting heeft het nooit gevoeld voor Save en Menno. Ze halen tot nu toe veel plezier uit het trainen geven. “Die jongens zijn nog zo jong en zo blij om naar de training te komen,” zegt Menno. “Ik heb zelf nog nooit officieel mijn stage-uren ingevuld, omdat ik het gewoon leuk vind om te doen,” vult Save hem aan.

Door hun leeftijdsverschil van een jaar voetballen de twee vrienden om het jaar samen. Save speelt op dit moment als aanvaller in de JO19-1 en Menno speelt op het middenveld bij de JO17-1. Als trainer halen ze vooral het plezier uit de ontwikkeling van de kleine voetballers. “Je ziet ze echt groeien in het spel,” zegt Save. Vooral vanuit zijn eigen ervaring probeert hij de jongelingen wat te leren. “Ik train zelf ook drie keer in de week. Een beetje schieten, leren die jongens vanzelf wel. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze inzicht krijgen in het spel.”

Menno: “Je ziet de talentjes beter worden en dat motiveert je. Hoe meer ik trainen geef, hoe leuker ik het vind.” Als Menno moet kiezen, vindt hij het trainen van de JO10-2-spelers het leukste. “Zij zijn nog zo enthousiast en kijken echt tegen je op. De spelers van JO13-2 luisteren ook goed, maar dat worden ook al een beetje wijsneusjes,” zegt hij met een lach.

Op dit moment staan Save en Menno op zaterdag nog niet langs de lijn bij een team. Als het over de toekomst gaat, heeft vooral Menno de grootste plannen op het trainersvlak naast het zelf voetballen. Save richt zich eerst vooral op zijn voetbalambities. “Ik wil absoluut het eerste halen en ga niet voor een lager team,” zegt hij vol zelfvertrouwen. Over zijn trainersplannen grapt hij: “Die jongste voetballers spelen nog veel te vroeg op zaterdag.”

Menno zou graag binnen een jaar of twee een eigen team willen trainen en coachen en is nu al behoorlijk fanatiek op de maan- en woensdagen wanneer hij samen met Save op het veld staat. “Ik bedenk de trainingen zelf. Ik zie oefeningen op bijvoorbeeld YouTube en maak zelf varianten. Het zou wel leuk zijn om in de toekomst mijn trainerspapieren te halen.”