In trainers uitgelicht stellen we normaal gesproken alle trainers van vv Bergambacht voor. Dit keer ondervragen we iemand die doorgaans de bekendste coach van de club moet zijn: hoofdtrainer Jerry de Groot. Hoe wordt de selectie op dit moment getraind? We vroegen het Jerry!
 
 
Hoe train je het eerste in deze lastige tijd?
“Tot twee weken terug mochten we nog in groepjes van vier trainen. In deze vorm doen we dat met meerdere trainers op meerdere velden. Hierdoor was er genoeg afstand en je werkt met oefeningen waarbij de spelers ook anderhalve meter afstand houden. Ik krijg hulp van Koos Sloof, Aram Kroos en Kees Smits, die de revaliderende Ron de Heer vervangt. Daarnaast is Willem Jan Barendregt er voor de keepers. We doen vaak oefeningen van een kwartier tot twintig minuten waarbij de groepen rouleren. 
 
De trainingen moeten vooral leuk zijn. De spelers hebben natuurlijk geen enkel uitzicht op wedstrijden. Als ik ze dan conditioneel zou afbeunen, komen ze de volgende keer niet. Aan de andere kant moeten ze honger naar de bal blijven houden. Met keepers erbij kun je lekker afwerken en soms doe je een keer latjetrap. Sinds twee weken geleden mocht je maar met tweetallen trainen en toen hebben we alles even los gelaten. Dit zet namelijk niet zoveel zoden aan de dijk. Het was ook goed om het even los te laten. Vanaf donderdag mogen we weer in viertallen trainen en meteen krijg ik appjes dat iedereen er weer zin in heeft. 
 
Zelf ben ik op maandag en woensdag trainen gaan geven aan jeugdteams. Dat vind ik leuk om te doen en ik heb er veel positieve reacties op gekregen. Afgelopen zaterdag hebben we met selectiespelers training gegeven aan jeugdspelers van JO9 t/m JO13. Die vinden het toch wel stoer om gecoacht te worden door de trainer en spelers van het eerste.”
 
 
Hoe bedenk je nu passende oefeningen?
“Soms moet je niet altijd zelf het wiel opnieuw uit willen vinden. We hebben een appgroep met trainers uit de regio. Normaal kun je via deze weg snel oefenwedstrijden regelen en nu delen we ook oefeningen met elkaar. En ik heb natuurlijk mijn eigen netwerk. Het zou anders wel moeilijk zijn om origineel te blijven. Nu mogen we weer trainen met groepen van vier en dat lukt wel tot de feestdagen.”
 
 
Houdt de selectie de moed erin?
“Dit gaat nog wel ja. Natuurlijk is er in de selectie een enkeling die het wel lekker vindt om wat minder zwaar te trainen. Maar de vaste groep is altijd blijven komen. Je doet het natuurlijk ook voor jezelf. En aan de andere kant mag en kun je nu niets, dus zorgt trainen met elkaar voor vertier.”
 
 
Wanneer denk je dat er weer gevoetbald kan worden? 
“Dit valt en staat natuurlijk met de ontwikkelingen van de komende weken. Ik heb zelf wel wat ingangen bij de KNVB en daar liggen twee scenario's wat ik heb gehoord. Het eerste is vanaf 17 januari weer competitie spelen en dan de competitie afwerken met doordeweekse wedstrijden en een dubbel programma tijdens Pasen en Pinksteren. Ik persoonlijk zie het niet gebeuren dat we op 17 januari al beginnen. Een tweede scenario is een halve competitie afwerken. Uiteraard is alles lastig plannen met ook nog promotie/degradatiewedstrijden.”
 
 
Een dilemma: voetbal je liever zo snel mogelijk zonder publiek of liever later en meer doordeweeks met publiek?
“Dat is een moeilijke vraag. Als ik voor mezelf kies, zou ik gewoon zo snel mogelijk weer willen spelen. Het voetballen zonder publiek went wel voor de spelers. Voor de club zou dit natuurlijk minder goed zijn.”
 
 
Wat vond je van het begin van jullie seizoen? In de competitie zijn alle drie de wedstrijden gewonnen, maar in de beker werd drie keer verloren.
“De beker was een slechte generale, daar ga ik me niet achter verschuilen. Je begint tegen CVC Reeuwijk, een titelkandidaat in de derde klasse. De oefenwedstrijden waren redelijk goed, maar deze bekerwedstrijd verlies je dan. Als je dan ook bij DUNO onderuit gaat, weet je dat je kansloos bent. Dan zie je dat de groep al op zoek gaat naar andere momenten om te pieken. Dat blijkt wel toen we er gewoon weer stonden in de competitie. De knop werd meteen omgezet. Per week merkte ik ook dat we beter werden. Zo wonnen we thuis van BSC'68 waar we vorig jaar nog gelijk tegen speelde. Ook speelden we gelijk in een oefenduel met derdeklasser Zwarte Pijl.”
 
 
Hoe zie je jullie kansen in de competitie dit jaar?
“Ik vind dat wij altijd moeten meedoen om de titel. Vorig jaar was het misschien nog wat wennen en lieten we veel punten liggen. We deden wel nog gewoon mee tot aan de onderbreking. We hebben de kwaliteiten om een stabiele derdeklasser te zijn, maar daarin spelen we helaas niet. We nemen het dit jaar weer op tegen drie of vier kanshebbers. Haastrecht is sterk, Floreant en BSC’68 net als vorig seizoen ook, maar die hebben beiden al wat gemorst en ik vlak GSV niet uit. Cabauw heeft nu ook alles gewonnen en zijn wat sterker dan vorig jaar.
 
Wij moeten de stap naar de derde klasse maken, vind ik. Mocht het promoveren dit jaar niet lukken, weten we wel dat we volgend jaar in een wat leukere vierde klasse zullen spelen. Er komt namelijk een vijfde klasse. Dan zijn we in ieder geval af van de wedstrijden waarbij je je 's ochtends alleen maar kan afvragen met hoeveel je gaat winnen.”
 
 
Wil je zelf nog iets kwijt?
“Ja. Ik ga binnenkort om de tafel met de club over het vervolg bij de club. Ik heb het uitstekend naar mij zin hier. Ik heb ook niet voor niets trainen gegeven aan de jeugdspelers, want dat ben ik niet verplicht en dat vind ik hartstikke leuk. Mijn gevoel hier is gewoon goed.”