Zoals vrijwel ieder seizoen heeft de KNVB ook voor het komende voetbalseizoen een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd. De scheidsrechterscommissie trapt het nieuwe seizoen af door deze spelregelwijzigingen even op een rijtje te zetten en van toelichting te voorzien:

 

Strafschoppenserie – Een eventuele strafschoppenserie wordt dit seizoen weer om en om genomen, de ABBA-werkwijze komt hiermee te vervallen.

 

Wisselen – Als een speler gewisseld wordt moet deze speler het speelveld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn.

 

Uit de zestien? - Bij een doeltrap of vrije trap in de eigen zestien, hoeft de bal niet eerst meer uit het strafschopgebied voordat een andere speler hem mag raken. Tegenstanders dienen buiten het strafschopgebied, en op 9.15 meter van de bal, te blijven tot de bal in het spel is.

 

Scheidsrechtersbal – De klassieke scheidsrechtersbal zul je dit seizoen niet meer zien, er mag namelijk nog maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter als hij/zij de bal laat vallenDit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. In veel gevallen kan de scheidsrechtersbal worden vervolgd met het sportief terugspelen van de bal.

 

Muurtje – Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije trap voor de verdedigende partij.

 

Hands – Misschien wel de meest discutabele regel van het voetbal is ook dit jaar weer net iets anders. Onopzettelijk hands door een aanvaller hoeft alleen te worden bestraft als dit direct leidt tot een doelpunt of scoringskans. In de discussie hands of schouder is nu vastgesteld dat alles onder de oksel hands is, alles daarboven is reglementair spel met de schouder.

 

De Handsregel illustreert de split-second beslissingen die scheidsrechters moeten maken. We hebben dit seizoen nog steeds geen VAR op onze vereniging, net als jullie maakt ook de scheidsrechter wel eens een foutje in het veld. Wij begrijpen natuurlijk dat voetbal gepaard gaat met strijd en emotie maar willen jullie er graag aan herinneren dat onze scheidsrechters zich vrijwillig en belangeloos inzetten om jullie potjes in goede banen te leiden. Wil je meer weten over de spelregelwijzigingen of lijkt het je leuk om een steentje bij te dragen als scheidsrechter? Spreek dan vooral een van de leden van de scheidsrechterscommissie aan op de voetbal.

 

Wij wensen jullie een mooi en sportief seizoen!

 

Scheidsrechterscommissie v.v. Bergambacht

Dennis Hordijk

René Twigt

Ruben Verrips

Patrick Aarnoudse