Wekelijks werken met een warming-uptrainer die oefeningen doet voor de perfecte core stability. Nee, dit gaat niet over een elftal uit de tweede divisie, maar over de selectie van vv Bergambacht. In de persoon van Koos Sloof (55) heeft trainer Jerry de Groot sinds het vorige seizoen een specialist in huis gehaald waardoor zijn selectie top fit is.

Jarenlang was Koos schaatscoach van Schaatsvereniging Lekstreek, dat tot ver buiten de regio bekend staat om de ijverige manier van trainen. Vraag dit maar aan iemand als Patrick Roest. Vorig jaar stopte hij hiermee. “Je bent soms hele dagen weg en reist het hele land af voor een minuut schaatsen.” Vorig jaar vond hij het wel welletjes geweest. Dat hij ineens wat tijd over had, ging snel rond in de supermarkt PLUS Van der Vlist, shirtsponsor van het eerste elftal en tevens werkgever van Sloof en technische man Aart Zanen. “Aart vroeg me of ik iets voor de voetbal kon doen,” en zo geschiedde.

Sinds het begin van het vorige seizoen worden de spelers van het eerste en tweede elftal meer dan een half uur onder handen genomen door Koos. “Jerry heeft bij vorige clubs ook gewerkt met een vergelijkbare trainer. Hij vond het dus een goed idee.” En zo krijgen de voetballers wekelijks termen als mountain climbers, lunges en dus core stability om de oren. In normaal Nederlands wil dit zeggen dat de voetballers de bovenbenen, (onder)rug en buik zodanig trainen dat op langer termijn de kans op blessures kleiner wordt. Ook horen er loopoefeningen bij de trainingen van Koos.

Voor zijn trainersjaren bij de Lekstreek was Koos zeer actief als loper en trainer bij atletiekvereniging AV Start in Lekkerkerk. Met deze ervaring brengt hij kennis naar vv Bergambacht waar lang niet alle voetbalclubs over beschikken. “Voetbaltrainers hebben vaak weinig tot geen knowhow over het conditionele aspect zonder bal.”

Na een jaar werken met Koos heerst er tevredenheid over zijn aanpak. “Door het seizoen heen merkten we dat we aan het einde van de wedstrijden nog goed in conditie waren. En er waren weinig blessures.” Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. “Ik kreeg nog weleens commentaar dat het in combinatie met de normale training nog weleens te zwaar werd. We kunnen dit nog wat beter op elkaar afstemmen.”

Ook aanvoerder Max Bakker is te spreken over de trainingen van Koos. “Het mooie is dat een groot deel van de selectie zijn oefeningen tijdens het uitvoeren vervloekt, maar dat het echt helpt om minder blessuregevoelig te worden. Persoonlijk vind ik het fijne oefeningen, maar ik begrijp dat mensen langs de kant denken: doe maar lekker normaal.”

Inmiddels krijgen zelfs drie selectieteams de specifieke trainingen van Koos en daar blijft het niet bij. Sinds enkele weken geeft hij op donderdagavond ook 'normaal' voetbaltraining aan het vierde, vijfde en iedereen die namens de zondagtak wil aansluiten. En als het mogelijk is, gaat hij op zaterdagen ook trainer Frans Smit assisteren bij het derde. Als lid van de senioren, kan je dus niet om Koos heen!