BERGAMBACHT/STOLWIJK • Bergambacht en Stolwijk zijn twee van de vele regioclubs, die elkaar in competitieverband treffen in de 4e klasse C (West 2). Aanstaande zaterdag is het sportcomplex in Bergambacht het decor van de derby.

De Bergambachtenaren hebben nog een kleine kans op de titel. Hun buren bivakkeren in de onderste regionen.

Oud-zondagclub Stolwijk hield minder goede herinneringen over aan zijn eerste competitieduel in het zaterdagvoetbal. Bergambacht won in Stolwijk met maar liefst 0-7.

De Stolwijkers, die met een verjongd elftal aan een nieuwe voetbaltoekomst bouwen, lieten zich na een 0-1 ruststand compleet overrompelen. Met zulke zwakke fases kreeg het elftal van Robin van der Hulst in de eerste competitiehelft meer te maken. De huidige elfde plaats op de ranglijst is daarvan het resultaat.

Opsteker
Voor Bergambacht was deze vliegende start een opsteker. De Bergambachtenaren hikken al jaren tegen promotie aan, maar strandden in de nacompetitie twee keer tegen Lekkerkerk, dat zich steeds als slimme underdog handhaafde als derdeklasser.

"Het mislopen van promotie was een fikse tegenvaller," erkent Bergambacht-doelman Roy Pons, die ook bij Stolwijk nog een seizoen onder de lat stond. "De vele derby's die we dit jaar spelen, vergoeden echter veel. De reisafstanden zijn kort en na afloop is het altijd gezellig. Veel jonge spelers van de regioclubs zijn voor mij onbekenden, maar de oudere garde, die bij SPV'81, Cabauw, Haastrecht en Ammerstol rondloopt, ken ik goed."

Pons vindt het niveauverschil in de 4e klasse 'jammer'. Er zijn meerdere 'zwakke broeders'. "We verloren van het ongeslagen Floreant en speelden tegen Haastrecht en BSC'68 gelijk. Het gat met koploper Floreant is zeven punten. Dit betekent, dat we ons in wedstrijden tegen de minder sterke clubs geen puntverlies meer kunnen veroorloven."

Compact
Roy Pons heeft een goede tip voor zijn Stolkse collega. "Houd de verdediging voor je compact. Onze aanvallers zijn snel en hebben veel scorend vermogen in huis. Bovendien komen zij van alle kanten op je af en schieten ze uit alle standen. Ik kan me nog herinneren, dat ik in de beginfase van de eerste wedstrijd veel in actie moest komen. Vlak voor rust viel bijna de gelijkmaker. Ik verwacht dat Stolwijk nu beter voor de dag komt. Het is een elftal in opbouw, dat er over een aantal jaren gewoon staat."

Verzorgder
Stolwijk-trainer Robin van der Hulst ziet verbetering in het spel van de Stolkse hoofdmacht. "Het voetbal van ons ziet er steeds verzorgder uit," merkt de Gouwenaar op. "Dat moet zich gaan uitbetalen in punten. Bergambacht is een pittige tegenstander, maar we weten wat ons te wachten staat. Wie bij ons op doel staat, weet ik nog niet. Tim de Pater raakte tijdens de wedstrijd tegen Bergambacht langdurig geblesseerd aan zijn schouder. Martin Angenent is zijn vervanger en speelde tot nu toe de overige competitieduels. De Pater lijkt inmiddels echter weer hersteld: hij was actief in twee oefenduels. Donderdag maak ik de keuze wie van de twee onder de lat staat."

De ervaren Chris Both kent de kwaliteiten van beide doellieden. "Tim de Pater is een goede lijnkeeper en Martin Angenent kan goed meevoetballen," merkt de aanvallende middenvelder, die regelmatig zijn goaltje meepikt, op. "Ik denk, dat we, zoals we nu spelen, meer kans maken tegen Bergambacht. Ons positiespel is beter en op de conditie is niks aan te merken. Ik speelde enkele duels als linksback, maar nu heb ik mijn oude vertrouwde positie op het middenveld weer terug. Tegen Bergambacht zullen we er kort op moeten zitten. Als het lukt hun gevaarlijke aanvallers af te stoppen, maken we kans. Ik heb er zin in."

De wedstrijd op sportpak De Hofkamp begint om 15.00 uur. Na afloop van de streekderby is er in de kantine uiteraard een gezellig feestje.

Wim Kroone

 

Bron: Het Kontakt