BERGAMBACHT • Na 25 jaar zet Dieks Potuyt een punt achter zijn activiteiten. De recente ledenvergadering was het slotstuk bij VV Bergambacht. Zijn inzet werd beloond met het erelidmaatschap.

 

De bijbehorende bloemen gaf hij aan zijn jongste zoon Jordi. "Het leek me een gepast gebaar. Hij is de toekomst, ik ben het verleden. Ik heb een dag later ook bloemen gelegd bij het graf van mijn ouders. Als dankbetuiging. Ik ben een emotioneel mens. Ik vond dat een mooie afsluiting."

Verrassing
Potuyt (60) had niet verwacht dat hij in het rijtje roemruchte ereleden zou eindigen. Trots toont hij het speldje, dat hij uit handen voorzitter Rene ter Braak ontving. "Het was een complete verrassing. Ik had wel een toespraak voorbereid, maar door de gebeurtenissen ben ik prompt de helft van mijn betoog vergeten. Dat zal niemand zijn opgevallen. Het zijn immers persoonlijke hoogte- en dieptepunten waar je op terugblikt."

Hij loopt nog niet zo makkelijk vanwege een nieuwe kunstknie. De aanschaf is het gevolg van een veel eerdere blessure, die op 24-jarige leeftijd leidde tot een voortijdig einde van zijn voetballoopbaan. "Ik was een redelijke spits met een neus voor doelpunten. Als jeugdspeler werd ik als 'boertje' opgeroepen voor vertegenwoordigende elftallen van de Goudse bond. Speelde ik tussen 'stadse' jongens van Gouda, ONA, Olympia en Jodan Boys. Dat was een eer."

Het ging echter mis in een streekderby tussen Schoonhoven en Bergambacht. Hij werd op een drassig veld geblokt door tegenstander Bert van Dam en hoorde onheilspellend gekraak. "Knieband afgescheurd. Het was meteen afgelopen met de pret. Gek genoeg is mijn zoon Jordi precies hetzelfde overkomen. Bij hem gebeurde het in juni tegen Rohda '76. Gelukkig heeft hij meteen professionele medische hulp ingeroepen. Hoewel voor de revalidatie een jaar is uitgetrokken, heeft Jordy een prima kans op herstel. Ik klooide destijds maar wat aan bij de huisarts. Daardoor keerde de pijn telkens terug. Voor het eerste elftal was ik niet meer fit genoeg. Ik heb nog enkele jaren in het tweede gespeeld. In de luwte, zogezegd."

Afzeggen
Dieks Potuyt was tussen 1984 en 1994 en tussen 2004 en 2019 belast met public relations, sponsoring en voetbaltechnische zaken. Daarnaast was hij vice-voorzitter. "Ik kan me niet herinneren dat ik een vergadering heb overgeslagen. Zomaar afzeggen zit niet in mij. Als je je aanbiedt, moet je ervoor gaan."

Hij kiest voortaan meer voor zichzelf en zijn partner. "In het verleden was ik dag en nacht bij VV Bergambacht te vinden. Ik was de laatste jaren verslaggever voor RTV Krimpenerwaard. Dat lukt niet meer, omdat ik op zaterdag in Schoonhoven een winkel met wanddecoraties moet runnen. Ach, het is mooi geweest. Ik hou van ronde getallen. Ik ben nu 60 jaar, 50 jaar lid en 25 jaar bestuurslid. Daarom is het tijd om af te haken. Maar dit speldje zal ik blijven koesteren."

 

Bron: Pieter van der Laan | Het Kontakt