BERGAMBACHT – Het bestuur van VV Bergambacht vreest dat de toeloop van zondagclubs een te zware wissel trekt op de vierde klasse zaterdag. Vice-voorzitter Dieks Potuyt heeft daarom de KNVB verzocht om maatregelen te nemen.

,,Steeds meer zondagverenigingen stappen over naar de zaterdag. Dat zorgt voor een overschot en een flink kwaliteitsverschil.”

Loterij
Volgens Potuyt stagneert de doorstroming. Dat is fnuikend voor de ontwikkeling van jonge spelers. Zij kiezen vlotter voor hoger spelende clubs.

,,In de komende nacompetitie is slechts één promotieplek voor overgang naar de derde klasse weggelegd voor acht winnaars van de periodetitel. Dat wordt een loterij.”

Slagveld
Bergambacht constateert dat de vierde klasse vooral voor de mindere clubs een waar slagveld is. ,,Je ziet het wekelijks aan de grote uitslagen. Vaak worden de teams uit de onderste regionen met dubbele cijfers verslagen. Dat vergalt het plezier bij die clubs. Sommige kunnen geen team op de been brengen en stoppen er op een gegeven moment helemaal mee. De winnaars kopen er ook niets voor. Het hele seizoen draait om enkele belangrijke onderlinge duels.”

Onverwachte hoek
Ook komt de concurrentie uit onverwachte hoek. Vaak keert een zondagclub uit de eerste of tweede klasse terug in het zaterdagvoetbal en begint dan op het laagste niveau. ,,Dan heb je meteen de gedoodverfde kampioen in jouw competitie. Dat zag je aan Xerxes/DZB, Feyenoord en DCV. Die zijn in drie jaar tijd doorgestoomd naar de eerste klasse en hoofdklasse.”

Uitbreiding
Bergambachts vice-voorzitter is voorstander van een vijfde klasse en uitbreiding van het aantal derde klassen. Van hem hoeven sterke, teruggekeerde zondagclubs niet op het laagste niveau te beginnen. ,,Daarmee voorkom je scheve ogen.”

Volgens de bestuurder is in West II het hek van de dam. ,,Gouderak, VEP, Bodegraven, Nieuwerkerk, Poortugaal en FC Zoetermeer hebben al aangekondigd te zullen overstappen naar het zaterdagvoetbal. Mijn inschatting is dat er nog veel clubs zullen volgen. Veel jonge voetballers willen zondagmorgen uitslapen en 's middags eredivisievoetbal kijken bij FOX Sport of in het stadion. Daar zullen we een antwoord op moeten verzinnen.”

 

Bron: regio-voetbal.nl