BERGAMBACHT • Voetbalvereniging Bergambacht viert op zaterdag 15 april haar 90-jarig bestaan met een dag vol sportieve activiteiten voor de leden. Een dag eerder vindt een receptie voor genodigden plaats. Ceremoniemeester op deze avond is oud-burgemeester van Bergambacht en lid van verdienste Arie van Erk.

De 78-jarige Piet Bezemer was zeer vereerd, dat de dorpsclub hem vroeg om als voorzitter zitting te nemen in de jubileumcommissie. Een klus, die de oud-directeur van het gelijknamige bouwbedrijf dertig jaar eerder ook al klaarde bij het 60-jarig bestaan. “Ze hebben mij nog niet afgeschreven,” zegt Bezemer lachend. “Ik heb veel bedrijven benaderd om ons jubileumfeest te sponsoren en dat is gelukt. Alle kosten, inclusief die van de jubileumwedstrijd tegen Sparta op vrijdagavond 7 juli, zijn grotendeels gedekt.”

Piet Bezemer is wat betreft de historie van vv Bergambacht een wandelende encyclopedie. “Mijn vader was betrokken bij de oprichting in 1933 en was jarenlang voorzitter,” vertelt hij. “Bergambacht, dat bij de oprichting 64 leden en 19 donateurs telde, startte onder de naam De Zwaluwen op een weiland van de boer Aai Renes langs de Lekdijk zijn voetbalactiviteiten. Het stuk land was 50 meter breed, wel wat krap, maar in die tijd werd er nog niet zo nauw gekeken.”

Dijklaan
Daar is 27 jaar lang gespeeld. Het complex voldeed in de loop der jaren niet meer aan de eisen. De verhuizing naar het huidige complex aan de Dijklaan in 1960 was een flinke verbetering. Bezemer maakte toen deel uit van een goede jeugdlichting: “Een griepgolf teisterde de A-selectie en de trainer stelde uit nood een jeugdige voorhoede met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar op in de uitwedstrijd tegen ESTO. Ik maakte in de met 0-5 gewonnen wedstrijd twee goals en speelde nadien tien jaar onafgebroken in het eerste.”

Hun top lag in de derde klasse, toentertijd het derde niveau van Nederland. Bezemer: “Promotie dwongen we af na een zege op Lekkerkerk. Ik stopte op jonge leeftijd vanwege mijn werk in het bouwbedrijf, waar mijn toekomst lag. Met het bedrijf en persoonlijk ben ik altijd hand- en spandiensten blijven verlenen aan Bergambacht. Mijn zoons Arjen en Henk Peter speelden in het eerste. Kleinzoon Rody maakt nu deel uit van de selectie. Ik ga vaak kijken met de familie. Bergambacht is een gezellige vereniging. Wij kijken uit naar alle festiviteiten.''

Roerige tijden
Cor van Bergen Bravenboer (66), die net als Piet Bezemer drie decennia terug in de jubileumcommissie zat, maakte als bestuurslid roerige tijden mee met vv Bergambacht. “Er was een strijd of Bergambacht als zaterdag- of zondagclub prestatief ging spelen,” vertelt de duizendpoot, die nu achter de schermen veel werk verricht. “Aanvankelijk kozen we voor de zondag, maar uiteindelijk bleek spelen op zaterdag de beste optie. Niet iedereen was blij met deze gang van zeken. Alle plooien zijn gladgestreken, maar dat heeft jaren geduurd.”

Vorig jaar promoveerde Bergambacht en dat was een boost voor de club. Helaas gaat het dit seizoen sportief gezien een stuk minder met de hoofdmacht en is degradatie vrijwel zeker niet meer te voorkomen. Ondanks die tegenvaller kijken de twee vooruit. 

Cor van Bergen Bravenboer: “Er is een nieuw jong bestuur, dat nu de kar trekt. We gaan van het jubileumfeest een onvergetelijke happening maken. Met elkaar blikken we terug op 90 jaar voetbal in Bergambacht en proosten we op een mooie toekomst, al ziet die er ongewis uit. Door de harmonisatie van de huurprijzen van de sportaccommodaties in de Krimpenerwaard gaan we jaarlijks veel meer huur betalen. Tevens moeten we zelf meer onderhoud plegen. En dan zijn de energieprijzen nog onzeker. Zonder sponsoring kunnen we niet overleven. Maar ja, Bergambacht heeft 90 jaar lang obstakels overwonnen. De mouwen opstropen is ons niet vreemd.”


Bron: Het Kontakt - Wim Kroone