De vereniging is opgericht door Chris Stolker in 1933. Hij hield een vergadering in een bovenzaal van Hotel ’t Centrum op 18 maart. De naam van de verenging werd; ‘de Zwaluwen’. Er werd een stuk land gehuurd voor 250 gulden per jaar, en zo kon op 11 juni 1933 de openingswedstrijd plaatsvinden. Tijdens deze openingswedstrijd liep een speler van Bergambacht een beenbreuk op. Daardoor werd meteen besloten de spelers te verzekeren tegen ongevallen.

De Zwaluwen of v.v. Bergambacht
Zolang de club bestaat werden de namen de Zwaluwen en v.v. Bergambacht door elkaar gebruikt. In ons embleem kun je dus ook nog steeds een (boeren)zwaluw herkennen. Officieel blijkt de naam De Zwaluwen nooit erkend te zijn door de KNVB, aangezien die naam al geregistreerd stond. Vandaar dat het bestuur hierdoor gedwongen werd de naam v.v. Bergambacht aan te nemen. Bestuur en leden van de verenging bleven echter de naam de Zwaluwen ernaast gebruiken.

Contributie
In de beginjaren werd de contributie bij de leden thuis opgehaald. De contributie bedroeg toen 0,25 cent per week. Na bijna 25 jaar werd dit kwartje verhoogd naar 0,35 cent en ging de jeugd leeftijdsafhankelijk betalen. De eerste entreeprijzen werden in 1933 vastgelegd op 0,20 cent voor een wedstrijd.

Het veld
Er werd in de beginjaren dus een stuk land aan de Lekdijk gehuurd. Het veld moest door de spelers op zondag eerst altijd vrij gemaakt worden van koeienvlaaien en schapen-keutels, dit omdat het weiland doordeweeks gewoon werd gebruikt voor de koeien en schapen.

In 1960 werd er verhuisd naar de Dijklaan. In 1962 werd het 2e veld geopend, helaas werd 20 jaar later het 2e veld teruggenomen en moesten we het 1,5 jaar met 1 veld doen. Inmiddels beschikt de club over 3 velden, waarvan 2 kunstgrasvelden.

De kantine
Het is begonnen aan de Lekdijk met een eenvoudig klapluik, een luik ter grootte van een eettafel, wat de voordeur was van een piepklein hokje dat ingeklemd zat tussen twee kleedkamers. Het luik werd alleen bij thuiswedstrijden uitgeklapt en van schragen voorzien. Wat je er kon kopen: thee, limonade, kauwgom en gevulde koeken. De kantineruimte was dus heel simpel, de open lucht.

De overgang naar de Dijklaan in 1960 betekende dus ook een nieuw clubgebouw. Dit stenen clubgebouw betekende dus een ‘inpandige ‘kantine. De ruimte was niet groot, er stonden 3 tafeltjes met stoelen en er was een kleine bar.

In 1987 werd het clubgebouw uitgebreid. Er kwam een ruime keuken bij en voorraadruimte alsmede een biljart. Eind 1991 werd de houten bar vervangen door een gemetselde en kwam er een nieuwe geluidsinstallatie en nieuw kantinemeubilair. 

In 2015 heeft de kantine een nieuw dak gekregen en is hij van binnen verbouwd en gemoderniseerd, zodat we er weer jaren tegen kunnen.

Zaterdagvoetbal
Sinds 1958 is er binnen de vereniging een afdeling Zaterdagvoetbal actief. In de beginjaren was het niet eenvoudig. In 1976 had de afdeling Zaterdag moeite om 1 elftal op de been te brengen, gelukkig is het onder leiding van J. Pol nog gelukt om 1 elftal bij elkaar te krijgen.

Vanaf dan gaat het ook steeds beter met de Zaterdagafdeling, met als resultaat in 1961: 3 elftallen. Er kwam steeds meer vooruitgang en door de groei ware er op een gegeven moment zelfs 5 elftallen. In het seizoen 2023-2024  zijn er 4 senioren elftallen actief bij v.v. Bergambacht. 

Het eerste elftal komt in het seizoen 2023-2024 uit in de 4e klasse.

Zondagvoetbal
Vanaf de oprichting in 1933 waren we als vereniging dus actief met een zondagafdeling. Tijdens de oprichting waren er net genoeg spelers voor 2 elftallen. In de loop der jaren nam het aantal toe en er is zelfs eens met 7 elftallen aan de competitie deelgenomen.

Momenteel wordt er op zondag nog door 1 team deelgenomen aan de recreatieve competitie.

Dames/meisjesvoetbal
In 1972 waren er een aantal dames die zich inzetten voor een oprichting van een damesafdeling voetbal in Bergambacht. De eerste wedstrijd werd tegen Ammerstol gespeeld en gewonnen met 5-2. Met 17 dames werd er in het competitiejaar 1972-1973 gestart met een elftal. Er was al snel een sterke groep en een 2e elftal was al snel een feit. Met als hoogtepunt voor het eerste elftal het kampioenschap in 73-74 van de tweede klas, afdeling Gouda. In 1975 werd het al krap om twee elftallen te maken, dit ook omdat de buurverenigingen met het damesvoetbal gingen starten. In 1986 werd ook het 1e dameselftal opgeheven. In augustus 1995 werd er weer een dameselftal opgericht, wat ruim 15 jaar in de competie uitkwam, maar daarna door onvoldoende leden werd opgeheven.

Sinds het voetbalseizoen 2015-2016 heeft v.v. Bergambacht weer een meisjes B1 team, wat met ingang van het seizoen 2016-2017 uitkwam in de competitie als MO17-1. In seizoen 2023-2024 zijn de dames en meisjes vertegenwoordigd in een Dames 1 (7-tal) , een MO20-1 elftal en een MO15-1 zevental.